Najlepšie cesto na pizzu ako z najvychýrenejších talianských reštaurácii

Človek nemá možnosť len tak si zájsť do Talianska na pizzu, len čo na ňu dostane chuť. Aby ste si ale pochutnali na chrumkavej špecialite, nemusíte nutne jazdiť až do Neapola. Vyrobiť si skvelú taliansku pizzu dokážete aj doma. V tomto článku sa dočítate, ako na to najlepšie cesto ako z tých najvychýrenejších talianskych reštaurácii.

Najlepšie cesto na pizzu ako z najvychýrenejších talianskych reštaurácii
Najlepšie cesto na pizzu ako z najvychýrenejších talianskych reštaurácii (zdroj: unsplash.com)

Chrumkavé cesto ako z Neapola

Pustite sa na prípravu pizzového cesta rovnako, ako to robia praví pizzoví znalci – Taliani. Tí si potrpia hlavne na kvalitné suroviny.

Na cesto budete potrebovať:
– 500 g hladkej pšeničnej múky,
– 10 g droždia,
– 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
– 300 ml vody,
– štipku soli.

Ako spracovať suroviny

Ohrejte vodu tak, aby bola vlažná. Nasypte do nej droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút stáť. Pripravenú zmes zmiešajte s hladkou múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Cesto poriadne prepracujte. V prípade, že nemáte domáceho robota, nebojte sa cesto vziať do vlastných rúk a hniesť ho.

Výsledkom by malo byť mäkké a vláčne cesto. Na to, aby cesto chutilo ako z talianskej pizzerie, mu potrebujete dopriať čas. Najlepšie celý deň! Nechajte ho v mise a prikryte utierkou, alebo zabaľte do fólie, a dajte na 24 hodín zrieť do chladničky.