Aj keď nie sme prímorskou krajinou, tak to neznamená, že by sme nemali zaradiť dostatok rýb a morských plodov do svojej stravy. Väčšina z nás má aj napriek tomu prístup ku čerstvým rybám. Odborníci odporúčajú, aby sme si naservírovali tento druh potravín aspoň dvakrát do týždňa. Koľkokrát si dávate ryby vy? V tomto článku vám prezradíme, aké všetky výhody má konzumácia rýb pre naše zdravie.
Zdroj zdravých tukov
Áno, aj tuky sú zdravé a potrebujeme ich na správne fungovanie nášho tela. Nehovoríme ale o žiadnych vyprážaných, tučných jedlách. V rybách sa nachádzajú zdravé tuky – omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Práve týchto tukov je v našej strave oveľa menej ako tomu bolo kedysi. Nezabudnite si preto tento týždeň pripraviť lososa, makrelu alebo tuniaka.
Vitamín D
Vitamín D neprijímame len zo slnka, ale aj zo stravy. Hlavne počas zimy, keď slnečné lúče vidíme len raz za čas. Tento vitamín sa nám potom ukladá do zásob, ktoré potom využíva. Ryby sú jedným z najlepších zdrojov tohto vitamínu. Je dôležitý pre fungovanie imunitného systému, na vstrebávanie ďalších telu prospešných látok a tiež v tehotenstve, pri zdravom vývoji bábätka. Okrem toho v rybách nájdete aj ďalšie vitamíny a minerály – vitamín E, vitamíny skupiny B, fosfor či draslík.