Neviete, čo s cuketou? Poradíme vám rýchle a zdravé recepty, v ktorých by nemala chýbať!

Možno to poznáte – keď príde sezóna nejakého ovocia alebo zeleniny, odrazu jej máte plnú chladničku aj špajzu a neviete, čo s tým. Veľmi obľúbenou nízkokalorickou zeleninou, ktorá nie je náročná ani na pestovanie, je aj cuketa. Obsahuje veľa živín, a preto je aj populárna. V nasledujúcom článku vám prinášame možnosti, čo s takou cuketou urobiť, aby ste jej priaznivé účinky využili naplno.

Neviete, čo s cuketou? Poradíme vám rýchle a zdravé recepty, v ktorých by nemala chýbať!
(zdroj: unsplash.com)

Najzdravšia a najvšestrannejšia

Cuketa alebo letná tekvica je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Jej veľkou výhodou je aj to, že sa dá pripraviť na veľa spôsobov – variť, zapekať, grilovať a výborná je aj na studeno so zálievkou. Možno ste nevedeli, že cuketa dokáže dokonale zvláčniť koláče, napríklad bábovku. Môžete ju pridať dokonca aj do buchiet, k praženici či muffinov – ak ich ešte nepoznáte, tieto Cuketové muffiny musíte vyskúšať!

Až 91 % jej zloženia tvorí voda. Keďže voda sa nachádza v jej tele, väčšina živín je uložená v šupke. Na to nezabúdajte, keď budete chcieť opäť pri varení s cuketou šupku vyhodiť.

Šalát, polievka alebo placky?

Cuketu môžete napríklad dusiť. Ak chcete tento proces urýchliť, nakrájajte ju na kolieska alebo malé kocky a položte na 15 minút na čistú utierku. Cuketu môžete dokonca aj pražiť, v trojobale alebo v cestíčku, v takom prípade je však nevyhnutné ošúpať ju. Ak sa rozhodnete pre zapekanie, vydlabte dužinu a časť z nej použite do plnky.

Zo zvyšku sa dá pripraviť šalát alebo nátierka. Najdiétnejšie môžete cuketu pripraviť tak, že ju krátko podusíte na panvici alebo využijete v polievke, prípadne z nej urobíte placky. Svieža a zdravá je aj surová, keď ju pokrájate napríklad do šalátu.

Grilované cuketové balíčky

Ako rýchly obed či zdravú večeru vyskúšajte napríklad cuketové balíčky. Pripravíte ich tak, že cuketu umyjete a po dĺžke pokrájate na tenké plátky. Pokrájajte si aj paradajky, posekajte bazalku a cesnak. Do toho pomrvte ovčí syr, dobre premiešajte, okoreňte a osoľte. Potom položte plátky cukety krížom cez seba tak, aby vznikli balíčky a spojíme ich špajlou. Potrite olejom a grilujte asi 5 minút z každej strany.

Podávať ich môžete s jogurtovo-mätovou omáčkou, ktorú urobíte tak, že jednoducho premiešate jogurt, mätu, cesnak a citrónovú šťavu, dôkladne to okoreňte a osoľte a nechajte chvíľu v chladničke, aby sa omáčka schladila. Využiť sa dajú dokonca aj semienka – môžete ich opražiť a použiť namiesto mandlí a orieškov.

Všetko potrebné kúpite aj online, využite kupóny a ešte aj ušetrite pri nákupe. Napríklad zľavové kódy na Alza, 4Home, Tescoma zľava a mnohé iné nájdete na stránkach kuponyzdarma.sk – tisíce zliav do stoviek známych obchodov.